2018. április 23., hétfő

Gyermekközpontú fogászati kezelés


Az utóbbi 10-15 évben egyre inkább teret nyer a gyermekközpontú nevelés, és ennek megfelelően egyre nagyobb elvárásokat támasztunk a nevelési intézmények felé is. Tudatosabban választunk óvodát és iskolát, fontos, hogy szimpatikus legyen az óvónéni, a tanító néni, és valljon hasonló elveket a gyermeknevelés terén is.

Viszont az egészségügy kapcsán a legtöbb szülőnél megjelenik az aggodalom, ha a gyermeke beteg lesz. De nem elsősorban a betegség miatt, hanem a beivódott, dogmatikus rendszerű ellátás hat a mai napig elrettentőként a szülők számára. Mindannyian feszültséget élünk meg egy kiszolgáltatott helyzetben, és ha a gyermekünkkel történik mindez, akkor a tehetetlenségünk még tetézi rosszérzésünket. 

Ezért fogászati ellátásunk kapcsán minden eszközünkkel azon dolgozunk, hogy az együttérző bánásmód feloldja a régi tapasztalatok negatív mintáit, és új, örömteli képek tölthessék fel helyüket. Ezért ha a helyzet úgy kívánja, akkor a félénk gyermekek akár több látogatást is tehetnek rendelőnkben, mielőtt tényleges kezelésre kerülne a sor. Játszhatnak a gyermeksarokban, anya olvashat a fogorvosos mesekönyveinkből, miközben az új környezet és a furcsa illatok ismerőssé és biztonságossá válnak. Vannak olyan gyerkőcök is, akiknél a határozottabb stílus a nyerő, másoknál a nyíltság és az őszinte, egyenes beszéd vezet eredményre. Minden körülmények között arra törekszünk, hogy a gyermek megélhesse, az ő beleszólása is számít. Mindezek mellett akadhatnak olyan sürgősségi esetek, mikor figyelmen kívül kell hagynunk a gyermek tiltakozását, mert súlyos szövődmények adódhatnak. Ilyenkor is figyelünk arra, hogy ne a rossz élményt hangsúlyozzuk, hanem kis páciensünk bátorságát magasztaljuk.

Számunkra a legnagyobb öröm az, ha a kontrollra visszajáró gyermekek lazán ugranak be a fogászati székbe, és mosolyogva nyitják ellenőrzésre a szájukat.

Szeretettel várunk Titeket!

Dr. Rébay Domonkos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése