2018. március 18., vasárnap

A szemfogak lelki jelentéseFogazatunk sarokkövei a szemfogak. A szájüregben minden mechanikus erő ezeken a fogakon megy át először. Ők a tiszta agresszió elsődleges eszközei.
 
Mit jelent számunkra az agresszió?

Legtöbben megijedünk tőle, mert azt valami állatias, gonosz negatívummal társítjuk. Ebben az esetben viszont másképp értelmezzük. Az agressziónkat mindennapi szinten használnunk kell, hogy az életünkben előre jussunk. Ez az agresszivitás pozitív oldala. Történik valami és mi beleállunk a helyzetbe, megoldjuk. Az egészen egyszerű helyzetektől a bonyolult változásokig.
Ez a fogunk árulkodik arról, hogy mit kezdünk a változással. Rettegünk? Elmenekülünk? Kikerüljük? Leküzdjük? Bátran belemegyünk? Esetleg még élvezzük is?

Miről szól tehát a szemfog?

Arról, hogy mihez kezdesz a változással…

Szereted a változást, vagy jobb az állóvíz? Inkább elmenekülnél? Vagy a kerülő utakba fektetsz energiát? Lehet, hogy élvezed. Lehet, hogy várod, hogy milyen újdonságot és jót hoz. Akkor valószínűleg nem olvasod ezt a cikket, mert érted a változás lényegét.

Sőt, még messzebb evezünk a lelki vizeken: a szemfog a belső változásinkról szól. Arról a belső munkáról, amit önmagunkon végzünk. Csiszoljuk az egónk, lejjebb adjuk az igényeink, önzésünkből faragunk, mártírkodásunkat lecseréljük tiszta szívből adásra…


Mindezek tükrében a jobb felső hármas mottója:

„Szeretek változtatni vagy nem szeretek változtatni?” 


A bal felső szemfog mélyebbre hatol a témában: Ha belemegyek az ismeretlenbe, akkor:

  • beleállok és élvezem
  • vagy beleállok, de beijedek, rágódom, hogy mit is tegyek: a fogam szuvasodik
  • vagy nem állok bele, kikerülöm, és a fog bedől
  • vagy nem állok bele, megállok előtte, leblokkolok, és a fogam nem cserélődik le, tejfog marad – mint az a kamaszodó leány, aki megijed a nőiségtől, és 20 évvel később még mindig tini módjára, rajongva lesz szerelmes egy kedves férfiúi gesztustól


A bal alsó hármas a kommunikációja/kifejeződése a változás témakörének: felismerem-e a belső változásaimat és elmondom-e a külvilágnak, hogy mi folyik a lelkemben? Lehet, hogy változom, de nem merem elmondani, mert alacsony az önbizalmam. Viszont a fogam jelzi, hogy ez így nem felel meg nekem, ezért szuvasodik. Aki képes úgy változni, hogy a folyamat nem tudatosul benne, annál ez a fog befelé dőlhet.


A jobb alsó szemfog arról a hatalmas belső munkáról mesél nekünk, mely köré az életünket felépítettük. Így nem is csodálkozhatunk, hogy ehhez a foghoz hatalmas energiák kötődnek. Amikor a pubertásban ez a fog előbújik, akkor robbanásszerű testi változások indulhatnak el /pl.: rövid időn belül több centiméteres növekedés/. Ha jól belegondolunk, akkor működik könnyedén a változás, ha ehhez megfelelő energetika társul. Ha jól vagyok (boldog, kiegyensúlyozott), akkor nem esik nehezemre, hogy dolgozzak magamon. Ha le vagyunk merülve, akkor egy lépés is mázsás tehernek tűnhet. Tehát ez a fog jelképezi a változásokhoz társított energiát, ezért köthetjük életünk nagy fordulópontjaihoz a pubertáshoz és a változókorhoz. A kamaszkor kezdetén lépünk rá a belső munka útjára: itt mérjük fel mindazokat a tulajdonságokat, amikkel életünk során dolgozni szeretnénk. A változókorban pedig egy utolsó löketet kapunk ahhoz, amit életünk során csiszolnunk kellett. Összességében ez a fog azt jelenti, hogy a negatív tulajdonságainkat hogyan szeretnénk átdolgozni, és azokat jó irányba fordítani.


Dr. Rébay Domonkos- holisztikus fogorvos

És ha kicsit ismételnétek:


Felhasznált irodalom:
·         Michéle Caffin: Was Zähne zeigen
Rüdiger Dahlke: Az agresszió, mint esély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése