2017. augusztus 6., vasárnap

A kismetszők szimbolikus jelentése





Nagyon sokan olvastátok a Nagymetszőkről szóló cikkemet, és őszinte örömmel tölt el, hogy többen jeleztétek vissza, mennyi AHA élménnyel teli elfoglaltságot adott a leírtak feldolgozása. Így most folytassuk a sort a kismetszőkkel.







Kismetszők

Ezek a fogak a másodikok a sorban. Általánosságban elmondhatjuk, hogy energiájukat a nagymetszőktől kapják, ezáltal megmutatva, hogyan hatnak az egyesek az ellentétek világában. Ebből következtethetünk az egyén temperamentumára, láthatjuk, hogyan reagál az archetípusokra, illetve van-e konfliktusa a szüleivel, ha igen, akkor hogyan küzd meg vele.

Vagyis a kismetszők összességében komplex képet mutatnak nekünk arról, hogy valaki hogyan boldogul szülői mintáival a mindennapi élet terén. 
                            
A bal felső kettes a női archetípussal, az anyával, az anyaival való kiegyezést szimbolizálja. Ha előre áll, arra enged következtetni, hogy korán önállósította magát valaki az édesanyjától.
Amennyiben a jobb felső kettes ugrik nagyon előre, akkor az élethez való hozzáállása progresszív. Ragaszkodik a szabadsághoz a feltétlen hatalommal szemben, s hamar függetleníti magát az apa figurájától, kerüli is a konfliktust vele – vita helyett előre menekül.
Ha a felső oldalsó metszőfogak ránőnek a középsőre, a kettesek az egyesekre, az a gyermek fölérendeltségét jelzi a szülők felett. Amennyiben ezek a fogak hátrafelé dőlnek, akkor a gyermek meghajlásáról tanúskodik, illetve a felnőtt alárendeltsége a szülői autoritás előtt. Azonban, ha csak a bal oldal érintett az csak az anya, ha csak a jobb oldal érintett, akkor csak az apára érvényes.
Azok az emberek, akiknél a kettes sokkal kisebb, mint az egyes – egérfog, rizs szem - alig hajlamosak a nyílt támadásra, barátságosnak és békésnek tűnnek. Ha csak a bal kettes ilyen, az az anya békés és önkéntes elfogadását jelenti. Ugyanez a jobb oldalon az apával kapcsolatos. Ha a kettes hiányzik, arra következtethetünk, hogy a jelzett tendencia még erősebb: az egyén eltűnik, feloldódik, amit látunk belőle, az a szülők felé irányuló teljes megfelelés állapota. Elképzelhető, hogy ezek az emberek önként élik a szüleik életét, és semmiféle összeütközésre nincs lehetőség.

Az alsó oldalsó metszőfogak kifejezhetik, hogyan éljük meg a polaritást, vagyis a személyiségünk a kívánt mértékben bontakozik-e ki a férfiasság/nőiesség területén. A bal alsó kismetsző mutatja meg számunkra, hogy egyéni szinten hogyan állunk a nőiség témakörével. Hátra dőlő fog esetén le vagyunk maradva a lélek által megkívánt fokozattól. Ha a kettes kifelé mutat, akkor a következő kérdések vetődnek fel: túlságosan előtérbe került-e a női oldalunk vagy esetleg arra van-e igényünk, hogy meghaladjuk azt a mintát, amit hoztunk.
A jobb alsó kismetsző arról mesél, hogyan állunk az eddigi életutunk alapján a férfiassággal. Bedőlt fog esetén vajon papucs vagyok-e? Kifelé mutató kettes esetén arrogáns macsót játszok, vagy inkább arra vágyom, hogy gyorsabban haladjak a férfi leckék útján?

Azt hiszem, mostanra mindenki a szájában tapogatózik…
Ahhoz, hogy a fogainkból olvasni lehessen, mindig személyre kell szabni az útmutatást. 

Van olyan eset, amikor gyönyörű, szabályosan álló metszőfogak mellett mégis nagy drámák vannak a szülőkkel vagy a férfi-női egyensúllyal. Ez esetben lehetséges, hogy az illető teljesen ki van egyezve ezzel a helyzettel, pont ezt akarta megtapasztalni, így a fogaknak sem kell jelezni, hogy változtatni kellene. Elképzelhető viszont az is, hogy a lélek tudja, hiába is jelezne a fogakon keresztül, hiszen az illetőnek sokkal komolyabb betegség kell ahhoz, hogy változtasson az addigi életén, tulajdonságain, játszmáin. Míg mások sokkal kisebb jelekből is értenek, nem kell ahhoz egy fognak kidőlni a helyéből, másfelé fordulni, szuvasodni.

A másik véglet az, amikor valakinek látszólag tökéletes a kapcsolata a szüleivel, harmóniában van a férfi-női témakörrel, a fogai mégis úgy állnak, mint a düledező kerítés. Ilyenkor lehetséges, hogy annyira elnyomott szerepet visz az adott egyén, hogy nem mer lépni, és inkább fenntartja a tökéletesség látszatát minden erejével. Például felnőtt nőként hagyja, hogy anyja mindenbe belebeszéljen, mert nem hiszi el, hogy kiállhat magáért. A külvilág felé azt kommunikálja, hogy anyám egyben a legjobb barátnőm, mindent megbeszélek vele. De nem csak az elnyomottak esetén láthatunk „tökéletes életet” kesze-kusza fogakkal. A nagy Egók is tudnak ilyet. Akik arra vetítenek, hogy az ő értékrendszerükben messze felülmúlnak mindenkit, de a fogaik mégiscsak elárulják, hogy a lelkiek útján mennyire le vannak maradva.

Remélem, újabb építő gondolatokat sikerült ébresztem! A következő cikkem a szemfogakról fog szólni. Addig is járjatok a fejlődés útján, én is ezt teszem!


Dr. Rébay Domonkos- holisztikus fogorvos

Felhasznált irodalom:
·         Michéle Caffin: Was Zähne zeigen

1 megjegyzés:

  1. "...másik véglet az, amikor valakinek látszólag tökéletes a kapcsolata a szüleivel, harmóniában van a férfi-női témakörrel, a fogai mégis úgy állnak, mint a düledező kerítés. Ilyenkor lehetséges, hogy annyira elnyomott szerepet visz az adott egyén, hogy nem mer lépni, és inkább fenntartja a tökéletesség látszatát minden erejével. Például felnőtt nőként hagyja, hogy anyja mindenbe belebeszéljen, mert nem hiszi el, hogy kiállhat magáért. A külvilág felé azt kommunikálja, hogy anyám egyben a legjobb barátnőm, mindent megbeszélek vele. De nem csak az elnyomottak esetén láthatunk „tökéletes életet” kesze-kusza fogakkal. A nagy Egók is tudnak ilyet. Akik arra vetítenek, hogy az ő értékrendszerükben messze felülmúlnak mindenkit, de a fogaik mégiscsak elárulják, hogy a lelkiek útján mennyire le vannak maradva."
    Ez nagyon katyvaszos, elnezest. Tok ellentmond a sziveg eleje a végével. Nem szolt még senki? Nahát 😛

    VálaszTörlés