2017. április 2., vasárnap

A metszőfogak szimbolikus jelentése
A metszőfogak lelki háttere -  A nagymetszők


Az egyes fogakhoz tartozó lelki jelentőségnek viszonylag nagy irodalma van, de sok esetben ezt a témát nagyon sablonosan érintik, kevésbé koncentrálnak a gyakorlati tapasztalatokra. Ezért úgy döntöttem, hogy A harapási rendellenességek után a fogak mögött megbúvó lelki hátteret vizsgáljuk.

Metsző fogaink feladata egyértelműen agresszív. Velük kezdődik a falat szakítása, és tőlük ered a kimutatja a foga fehérjét mondás is. Alakjuk is árulkodik funkciójukról, olyanok, mint egy védvonal a külvilág és bensőnk között. Ezek a fogak határozzák meg, hogy hol határoljuk le magunkat, mennyit veszünk be az ételből, a világból. Ha túlságosan kifelé dőlnek, akkor nem tudjuk rendesen zárni a harapásunk, így a személyiségünk is túl nyitott lehet, könnyen átadhatjuk az irányítást. Ha a metsző fogak befelé dőlnek, akkor valószínű, hogy nehezen mutatjuk meg valódi énünket mások felé.

A középső metszőfogakat a fogászatban EGYES-eknek nevezik. Az egyesek szimbolikusan az anyával és az apával állnak kapcsolatban.

A jobb felső nagymetsző az apának, vagyis az istenképnek a megfelelője. A férfi minőség az, ami beleteszi az erőt a fizikai világba, apaként megteremti a család anyagi alapjait, értékrendet állít fel, határokat húz. Ha a férfiképünk sérült apánk miatt, mert nem foglalkozott velünk, sosem vállalta a felelősséget, vagy épp túlzó elvárásokkal volt irányunkba, de lelkileg nem látta át, hogy mire lenne szükségünk, akkor ez a fog mutathatja ki fájdalmunkat a világ felé, amíg mi nem tudatosítottuk magunkban a csorba mintánkat.

A bal felső egyes az anyaság jelképe. Egyrészt megmutatja, hogyan állunk saját anyaképünkkel, anyaságunkkal, miként fogadjuk el azt a minőséget, amit anyánk a nőiségről mutatni tudott nekünk. Másrészt szoros kapcsolatban áll az általunk élni kívánt női úttal, megmutatja, hogy mennyire tudunk befogadók, elfogadók lenni – hogyan képviseljük a passzív női minőséget, és töltjük meg az anyagi világot szeretettel. Ha az anya túl szigorú, korlátozó, irányító vagy épp ellenkezőleg nincs szava a családban, akkor ez a fog fejezheti ki a gyermek azon lelki igényét, hogy más minőségű anyai mintára lenne szüksége.
Gyakran balesetet szenvednek ezek a fogak, főként a gyerekeknél. Hátterében ilyenkor a sérült szülői kép áll. 

A két felső egyes térbeli viszonya is árulkodó számunkra. Amennyiben a jobb oldali metszőfog a bal oldalira csúszik, inkább az apa, ha fordítva, akkor inkább az anya uralkodik. Ha a kettő közül valamelyik hátradől, akkor vagy az anya (bal oldali) vagy az apa (jobb oldali) alárendelt szerepet játszik a gyermek életében. Ha mindkettő, akkor arra következtethetünk, hogy egyik szülő sem játszik fontos szerepet.

Az alsó nagymetszők a férfi és női oldalunk kivitelezéséről árulkodnak. Az alsó állkapocs az anyagi világban elfoglalt helyzetünkről tudósít, így válik érthetővé ezeknek a fogaknak a feladata: hogyan kivitelezzük mindennapjainkban a két felünk megvalósulását és összehangolódását.

A jobb alsó egyes a hétköznapokban megélt férfiasságról mesélhet nekünk. Férfiként azt mutatja, hogy mennyire vagyunk képesek hatékonyan működni, beletesszük-e fizikai energiánkat az anyagi világba, húzunk-e határokat, fektetünk-e le értékrendet, megvédjük-e a család egységét? Nőként ez viszonyítás, hogyan integráltuk a bennünk élő férfit / férfiképet. El tudjuk-e fogadni és tisztelni a férfi erőtermészetű hatalmát? Ha kell, akkor át tudunk-e billeni, és tudjuk-e használni mindezt? Például, ha vészhelyzet van, akkor jajveszékelünk, toporgunk, lefagyunk vagy be tudunk-e gyorsan avatkozni? Ez egy olyan helyzet, ahol jó, ha nőként elővesszük a férfiasságunk a helyzet oldódásáig.

A bal alsó nagymetsző a megélt nőiségünket mutatja. Mennyire megy a fizikai világban, hogy kedvesek, bújósak, szeretgetősek legyünk, hogyan teremtjük meg az otthon melegét. Működik-e bennünk a befogadás és átalakítás? Meg tudjuk-e tölteni párunkat és gyermekeinket szeretettel, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében? Férfiként ez a fog mutathatja meg, hogy az anyag szintjén mit is kezdünk a női oldalunkkal. Elfogadjuk-e és megbecsüljük-e a nő feltöltő szeretetét? Tudunk-e gyengédek és befogadóak lenni, ha szükséges? Mit kezdünk a bennünk lévő lágysággal, szégyelljük, elnyomjuk vagy tudjuk-e használni, ha kell?

A folytatásban a kismetszők szerepéről olvashattok:

A kismetszők szimbolikus jelentése 


Dr. Rébay Domonkos- holisztikus fogorvos

Felhasznált irodalom:
·         Michéle Caffin: Was Zähne zeigen
·         Rüdiger Dahlke: Az agresszió, mint esély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése