2016. október 9., vasárnap

Sikeres fogszabályozás lelki szemszögből
Fogaink legfontosabb funkciója a rágás tökéletes kivitelezése. A mechanizmus jó működésének érdekében, a fogaknak megfelelő pozícióban kell elhelyezkedni a szájüregben. Amennyiben a fogazat helytelen állása miatt ez a funkció sérül, akkor kénytelenek vagyunk a fogakat helyükre vezetni, szabályozni.
A fogszabályozás hosszú távú folyamat, ahol azt használjuk ki, hogy a csont a ráható erők következtében képes átépülni, és új pozícióban megtartani a fogakat. Ez így nagyon egyszerűen és szépen hangzik, viszont az eljárás végeztével a fogak sok esetben elkezdenek visszavándorolni eredeti pozíciójuk felé.

Miért történik mindez? Hogyan lehet sikeresen fogszabályozni?
Holisztikus szemszögből nézve a szájüreg önmagunkról és egyben egész családunkról mesél:
·        apához, anyához fűződő viszonyunkról,
·        védelmi mechanizmusainkról,
·        kreativitásunkról,
·        a világban elfoglalt helyünkről.

A listánk még hosszasan folytatható lenne, de már ennyiből elkezd a lényeg kikristályosodni: hogyan is lesz kusza egy gyermek fogazata?

A baba a fogantatás pillanatától kezdve sok-sok gyermekkori éven át a szülői hatásokban és a családi mintákban fürdik. Ha ez számára nem megfelelő, akkor mindenképp megpróbál jelezni szülei felé, hogy miben szeretné, ha változtatnának. Minden gyermeknek meg van a saját eszköztára annak érdekében, hogy az ő szüleit mi mozdítja meg a legjobban – így van olyan, aki a fogain keresztül mesél: „Anya, apa nem úgy figyelsz rám/nem úgy szeretsz, ahogy nekem jó lenne, túl nagyok az elvárásaid, vagy éppen annyi a gondod, hogy nem is látsz engem, önbizalomhiányom van, nem tudom kifejezni magam… stb.” Azaz a nem a helyükön álló kusza fogazattal kénytelen megmutatni a gyermek a fájdalmát, elégedetlenségét.

Amennyiben a fogak állásának szimbólumait ismerjük, hogy mi mire vonatkozik, könnyebben eligazodunk abban, mire vágyik a gyermekünk. Viszont a fogsor helyes állásának ismeretéhez – mi tartozik bele a még elfogadhatónak tekinthető kategóriába - legtöbbször fogorvos szükséges.   
Olyan orvost keressünk, aki olvas a fogazat szimbólumaiban, s ahhoz is segítséget tud nyújtani, melyik területen dolgozzuk át a negatív családi mintákat.

Ezek eredményeképpen lelkileg is rá tudunk hangolódni gyermekünkre, és már nem lesz szüksége arra, hogy a fogain keresztül csikarjon ki változásokat belőlünk. Ezáltal megfelelő eredményt nyújt a most kezdődő illetve folyamatban lévő fogszabályozás: a harmóniában lévő gyermek a fogait a rágáshoz tökéletes pozícióban tartja.

A holisztikus fogászati munkánkon belül az eljárásunk során kihasználjuk a komplementer medicina nyújtotta lehetőségeket is. Homeopátiásan támogatva a folyamatot oldjuk a régi blokkokat, feszültségeket, segítjük a csontátépülést. Mindemellett segítségül hívjuk a craniosacralis terápiát, hogy a koponya csontjai megfelelően alkalmazkodhassanak a kialakuló új helyzethez. Így megvalósítva azt, hogy az embert, mint egységet kezeljük.

Hamarosan a rendezetlen fogsor (mély-, nyitott-, kereszt-, elől-, hátul harapás) szimbólumaival jelentkezek itt a folytatásban. 

Az elkészült cikket itt elolvashatod: Harapási rendellenességek

dr. Rébay Domonkos - holisztikus fogszakorvos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése