2016. július 24., vasárnap

Bizalommal telve a fogorvosi rendelőben

A gyermekkorunkban elszenvedett sérülések elkísérhetnek egész életünkben. Egy korábbi fogorvosi kezelésnek hatása akár stigmaként megmaradhat. Nagyon fontos a feldolgozása több szempontból is.
  • gyakrabban járnak kontrollra azok, akiknek jó élmény a fogorvosnál tett látogatás, könnyebb időben észrevenni és megelőzni az esetleges elváltozásokat
  • a félelem hatványozottan emeli a fájdalmakat, csökkenti az immunválaszt, és lassítja a gyógyulást
  • sikeresebb a hosszútávú együttműködés
  • gyermekünk hozzáállására is hatással vannak traumáink
A szakember oldaláról így kezdődik a pozitív élmény kialakítása: nyugodt, kedves, türelmes hozzáállással várjuk a hozzánk érkezőket. Ilyen módon megalapozva sokkal könnyebb bizalommal teli légkört teremteni, még a zaklatott lelkiállapotot is könnyen a megfelelő mederbe tereljük. Egy fájdalommentes "szuri" vagy fogkőeltávolítás akkora örömöt okozhat, hogy elindítja a bizalmi folyamat helyreállítását, és a trauma felülírását. Sok új páciensnél találkozom azzal, hogy a régi emlékek árnyékában feszengve és bizalmatlanul érkeznek, s a kezelés folyamán jönnek rá: "Nahát, ezt így is lehet - fájdalommentesen, ellazulva, mosolyogva?!"
A mélyebben meghúzódó lelki folyamatok esetén is van megoldás: fel tudjuk ajánlani olyan szakember segítségét, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a félelmek oldásában.

Külön említést érdemel a szülő - gyermek viszony a rendelőben. Ha a gyermek belső világa egyensúlyban van, valamint anya/apa is bizalommal áll a kezeléshez, akkor az összebarátkozási fázis után minden gyerek kíváncsian ül be a fogászati székbe, és könnyedén együttműködik velünk. Ha a szülő bizonytalan, mert a lelkében rossz emlék vagy félelem van, akkor a gyerek is bezárkózhat, esetleg hisztisen, dacosan reagál. Számos esetben tapasztalhattuk meg, hogy a szülői félelmek oldódásával, a bizalom kiépülésével egy "készségessé varázsolt" gyermeket kapunk - és ez számunkra is minden alkalommal nagy élmény!

dr. Rébay Domonkos- holisztikus fogorvos

1 megjegyzés:

  1. Kedves Domonkos! Köszönjük ismét a gyors és szakszerű beavatkozást! Mára elértük hogy a fogtömés "egy kis semmiség" lett! A kisfiam örül a fényesre polírozott fogainak, és nagyon büszkén szállt ki a székből mikor megtudta tőled hogy hamarosan elkezdődik nála is a fogváltás! Ki nem hagynánk a szokásos kéthavonkénti kontrollt, a két nagyobbik fiam is büszkén mutatja a fogait, és kíváncsian hallgatják ahogy elmeséled nekik hogy mi történik és miért a szervezetükben,és a szájukban a fogakkal!
    További jó munkát!

    Zsuzsi

    VálaszTörlés